WoWCenter.pl
wikass zabił Mythrax the Unraveler (Normal Uldir) po raz 2.     
kuturin zdobył 7th Legionnaire's Cuffs.     

Warcraft od kuchni/Kuchnia od Warcrafta

permalink wysłany:
Gari napisał :
Spoiler (pokażukryj)



Ojej jaka biedna rybka:( Pani na biologii nie powiedziała jeszcze skąd się bierze szyneczka w sklepie?

(EDIT) co Ty sobie uważasz że nigdy nie widziałem jak świnie biją? i jedyne mięso widziałem na półkach sklepowych w hermetycznych paczkach? cóż mylisz się :D nawet ostatnio hodowałem dwa króliczki na mięsko i jak myślisz gdzie trafiły?

permalink wysłany:
@Krupek

Jesteś taki męski, z zimna krwią zabijasz króliczka dla walki o przeżycie!
permalink wysłany:
Oj, nie śmiejcie się z kluska. Zresztą on wszedł w buntowniczy wiek :) Popatrzcie sobie jaki był miły i pomocny jak zaczynał pisać na forum :) Wyrośnie z tego jeszcze :)
permalink wysłany:
Kolejne z warcraftowych słodkości Lemon Flower Pudding LINK Cytrynowych kwiatów nie znam, ale wg mnie najbliżej wypiekowi do amerykańskich ciast

https://lh4.googleusercontent.com/-gMxaXgq_2Xc/U0UWbR6q95I/AAAAAAAAACc/dRJULq7BdC8/w638-h454-no/ciacho.JPG

Składniki
Ciasto:
15 dag mąki
1/2 kostki masła (10 dag)
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
Masa cytrynowa:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka starta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 2 cytryn
1 szkl. wody
1/2 kostki masła (10 dag)
10 dag cukru
3 żółtka jaj
Beza:
4 białka + 15 dag cukru pudru

Przygotowanie:
Ciasto: Z podanych składników wyrabiamy jednolite ciasto i wkładamy w woreczku na 10 min. do zamrażalnika. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy dno formy, zostawiając ok. 1cm zakładkę na bokach. Pieczemy w temp. 170 st. C do 15-20 min.
Nadzienie: Cukier mieszamy ze skórką i mąką. Dolewamy sok z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło z żółtkami. Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy, aż mocno zgęstnieje.
Beza: Białka długo!! ubijamy (gdy będziemy w stanie obrócić naczynie dnem do góry, miksujemy jeszcze ok. 5 min!). Dodajemy cukier i delikatnie mieszamy z pianą.
Na upieczony spód wykładamy masę i przygotowaną pianę. Pieczemy kolejne 20 min. w 170 st. C.

Na miniaturce nie widać bezy, więc dla osób pragnących podążać w 100% za wersją WoWową, zostawiamy część ciasta do dekoracji i później, zamiast piany, na wierzchu układamy z niego kratkę
https://lh3.googleusercontent.com/AVeoSHgqILyS2deGthQfiLO9kGtWJsotrAuXw3kxdiyRNAT-EOJyGZuVLaXj-PIleFS16baaIOW2b1I5LQP45qNRXeABzH0MDK9zvXQHIpconFqt6rquvtPMNsXhHicuulcDpOZ-BcaxEbZ7zjARrbo5Q3UOI3mJ7VjaJ_CV_1r4UWNrpVJXVMgYioTaI8i7EEtJV4d0MXKqSsUziQy_RX_ZfHDBiNAilMYwnzkAzd1G-GQWRpeo3V4cUrg2EmGomTuOO-2gh6CqxyXHqomuOpibaFta41ADbKScX09WxcSnnEWQssy8n5Q32sKDO74x5LnFyhXwS8opx8YsKySE3dV8GuswmihjReIFkJ-eoMdRowVCixpmeHaNhhjmmT6BS89S7R8cvE5EX-oxhErAbK85anjKlpzAQ0-A9otZcDzOidUJ2MKiQtOXzJIUuGRVxb_k3IGVBIjOFPEewYjtMB2cWBI_OjrLk2VJxmVOEWqtDtTRdMlWdONp7UdNn6FWFyjHd0UWsFbbPPifw1N77EN6WZMYuFQSwGlcUXdyv8tEPcLAtFNsssa8ZS8fDgDHkDutC08_UjJq7tPjHGtIHldF4m-n3Ar0agDplW-cjMhC61IKcUjwHyurGpQ5u2DYSXdgruhWA3SqeijBEKEYgija7JSl0Z-jt6UajfZDVez2LXT6hPOFJoY=w463-h191-no
Pradawna Kronika na facebook'u
permalink wysłany:
@up fajne fajne, tylko wydaję mi się, patrząc na miniaturke, że to powinno być upieczone jak takie typowe ciasto amerykańskie, jak to w filmach można widzieć z lat 90-tych.

http://2.bp.blogspot.com/-OSs0RMCXW7Y/UiXwidqW_FI/AAAAAAAABQA/8G0omYIjdyI/s1600/2.jpg
permalink wysłany:
Ventas co Ty na to żebym wyruszył do Ciebie? ja wezmę butle a Ty ciasto? ;D
permalink wysłany:
nie zabiłem co najwyżej zleciłem zabójstwo

Samobójstwo*
http://www.best-signatures.com/image/generator/preview/?1391435965759
permalink wysłany:
hehe, Krupku, zapraszam na krakon jeśli wszystko się ud... a zresztą nie będę tego powtarzać, żeby nie wykrakać póki co zapraszam coś słodkiego powinno się znaleźć
https://lh3.googleusercontent.com/AVeoSHgqILyS2deGthQfiLO9kGtWJsotrAuXw3kxdiyRNAT-EOJyGZuVLaXj-PIleFS16baaIOW2b1I5LQP45qNRXeABzH0MDK9zvXQHIpconFqt6rquvtPMNsXhHicuulcDpOZ-BcaxEbZ7zjARrbo5Q3UOI3mJ7VjaJ_CV_1r4UWNrpVJXVMgYioTaI8i7EEtJV4d0MXKqSsUziQy_RX_ZfHDBiNAilMYwnzkAzd1G-GQWRpeo3V4cUrg2EmGomTuOO-2gh6CqxyXHqomuOpibaFta41ADbKScX09WxcSnnEWQssy8n5Q32sKDO74x5LnFyhXwS8opx8YsKySE3dV8GuswmihjReIFkJ-eoMdRowVCixpmeHaNhhjmmT6BS89S7R8cvE5EX-oxhErAbK85anjKlpzAQ0-A9otZcDzOidUJ2MKiQtOXzJIUuGRVxb_k3IGVBIjOFPEewYjtMB2cWBI_OjrLk2VJxmVOEWqtDtTRdMlWdONp7UdNn6FWFyjHd0UWsFbbPPifw1N77EN6WZMYuFQSwGlcUXdyv8tEPcLAtFNsssa8ZS8fDgDHkDutC08_UjJq7tPjHGtIHldF4m-n3Ar0agDplW-cjMhC61IKcUjwHyurGpQ5u2DYSXdgruhWA3SqeijBEKEYgija7JSl0Z-jt6UajfZDVez2LXT6hPOFJoY=w463-h191-no
Pradawna Kronika na facebook'u
permalink wysłany:
Szkoda że nie dam rady narazie gdziekolwiek się ruszyć z moim harmonogramem wychodząc o 7:00 do pracy i wracając z niej tak o 22 to mogę jeździć na krześle biurowym co najwyżej a chętnie bym opierdzielił te Lemon Flower Pudding :D
permalink wysłany:
Odświeżam pierniczkami z Kominka

https://lh3.googleusercontent.com/-i3hKw3AgOPg/U7FIHe33IqI/AAAAAAAAAQE/AhtHOBa6sHQ/w922-h748-no/ciacha.PNG

Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika (na kominek użyłem z Prymatu)
- 1/2 szkl. cukru (w oryginalnym przepisie podają cukier puder, ale ja wolę zwykły, rozdrobniony w moździerzu)
- 1/4 szkl. miodu
- 1/4 kostki margaryny
- 1 jajko

Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Wałkujemy, delikatnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm i wycinamy pierniczki.
Pieczemy około 10 min. w temp. 180 st. C.
Dla nabrania miękkości zostawiamy na wierzchu na 1-3 dni w zależności od wilgotności powietrza.
Smacznego!
https://lh3.googleusercontent.com/AVeoSHgqILyS2deGthQfiLO9kGtWJsotrAuXw3kxdiyRNAT-EOJyGZuVLaXj-PIleFS16baaIOW2b1I5LQP45qNRXeABzH0MDK9zvXQHIpconFqt6rquvtPMNsXhHicuulcDpOZ-BcaxEbZ7zjARrbo5Q3UOI3mJ7VjaJ_CV_1r4UWNrpVJXVMgYioTaI8i7EEtJV4d0MXKqSsUziQy_RX_ZfHDBiNAilMYwnzkAzd1G-GQWRpeo3V4cUrg2EmGomTuOO-2gh6CqxyXHqomuOpibaFta41ADbKScX09WxcSnnEWQssy8n5Q32sKDO74x5LnFyhXwS8opx8YsKySE3dV8GuswmihjReIFkJ-eoMdRowVCixpmeHaNhhjmmT6BS89S7R8cvE5EX-oxhErAbK85anjKlpzAQ0-A9otZcDzOidUJ2MKiQtOXzJIUuGRVxb_k3IGVBIjOFPEewYjtMB2cWBI_OjrLk2VJxmVOEWqtDtTRdMlWdONp7UdNn6FWFyjHd0UWsFbbPPifw1N77EN6WZMYuFQSwGlcUXdyv8tEPcLAtFNsssa8ZS8fDgDHkDutC08_UjJq7tPjHGtIHldF4m-n3Ar0agDplW-cjMhC61IKcUjwHyurGpQ5u2DYSXdgruhWA3SqeijBEKEYgija7JSl0Z-jt6UajfZDVez2LXT6hPOFJoY=w463-h191-no
Pradawna Kronika na facebook'u
permalink wysłany:
Zapomniałeś napisać, że do tych okrągłych dodaje się jeszcze mielone gnomy:) Dzięki za przepis i za tipa z szablonami - tu o tym nie wspomniałeś, a myślę, że wszyscy są pod wrażeniem precyzji wzorków. Dla tych, którzy nie mieli okazji spróbować- ciastka smakowały tak jak wyglądały mmmm
T. <3 Przepraszam za wszystko.
permalink wysłany:
Żółte były zatrute - potwierdzone info
http://backloggery.com/ludek_cortex/sig.gif
Poważny avatar by Kojt <3
permalink wysłany:
Ot tak - dla podtrzymania tytułu Ciasteczkowego Czempiona od Kojt

Ciasteczka ryżowe, a właściwie z kleiku ryżowego... zakładam jednak, że niejeden pandaren pokusiłby się o gryza

https://lh6.googleusercontent.com/-3qsxNB7kIGw/U7aLIKWCJFI/AAAAAAAAARY/Q9EsWmhm_0Y/w719-h537-no/ciacha.bmp

Składniki:
- paczka kleiku ryżowego
- kostka margaryny
- 3 jajka
- szkl. cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki wiórków kokosowych
- marmolada


Przygotowanie:
Ugniatamy ciasto i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W części z nich robimy dziurkę, w którą wkładamy marmoladę. Resztę polewamy czekoladą po upieczeniu.*


Pieczemy w temp. 180-200 st. C ok. 25 min.

*Dla większej różnorodności, do części gotowego ciasta można dodać trochę kakao, a po upieczeniu ozdobić białą czekoladą lub lukrem (wersja w ramce).
https://lh3.googleusercontent.com/AVeoSHgqILyS2deGthQfiLO9kGtWJsotrAuXw3kxdiyRNAT-EOJyGZuVLaXj-PIleFS16baaIOW2b1I5LQP45qNRXeABzH0MDK9zvXQHIpconFqt6rquvtPMNsXhHicuulcDpOZ-BcaxEbZ7zjARrbo5Q3UOI3mJ7VjaJ_CV_1r4UWNrpVJXVMgYioTaI8i7EEtJV4d0MXKqSsUziQy_RX_ZfHDBiNAilMYwnzkAzd1G-GQWRpeo3V4cUrg2EmGomTuOO-2gh6CqxyXHqomuOpibaFta41ADbKScX09WxcSnnEWQssy8n5Q32sKDO74x5LnFyhXwS8opx8YsKySE3dV8GuswmihjReIFkJ-eoMdRowVCixpmeHaNhhjmmT6BS89S7R8cvE5EX-oxhErAbK85anjKlpzAQ0-A9otZcDzOidUJ2MKiQtOXzJIUuGRVxb_k3IGVBIjOFPEewYjtMB2cWBI_OjrLk2VJxmVOEWqtDtTRdMlWdONp7UdNn6FWFyjHd0UWsFbbPPifw1N77EN6WZMYuFQSwGlcUXdyv8tEPcLAtFNsssa8ZS8fDgDHkDutC08_UjJq7tPjHGtIHldF4m-n3Ar0agDplW-cjMhC61IKcUjwHyurGpQ5u2DYSXdgruhWA3SqeijBEKEYgija7JSl0Z-jt6UajfZDVez2LXT6hPOFJoY=w463-h191-no
Pradawna Kronika na facebook'u