Kolejne z warcraftowych słodkości
Lemon Flower Pudding LINK Cytrynowych kwiatów nie znam, ale wg mnie najbliżej wypiekowi do amerykańskich ciast
Składniki
Ciasto:
15 dag mąki
1/2 kostki masła (10 dag)
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
Masa cytrynowa:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka starta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 2 cytryn
1 szkl. wody
1/2 kostki masła (10 dag)
10 dag cukru
3 żółtka jaj
Beza:
4 białka + 15 dag cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto: Z podanych składników wyrabiamy jednolite ciasto i wkładamy w woreczku na 10 min. do zamrażalnika. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy dno formy, zostawiając ok. 1cm zakładkę na bokach. Pieczemy w temp. 170 st. C do 15-20 min.
Nadzienie: Cukier mieszamy ze skórką i mąką. Dolewamy sok z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło z żółtkami. Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy, aż mocno zgęstnieje.
Beza: Białka długo!! ubijamy (gdy będziemy w stanie obrócić naczynie dnem do góry, miksujemy jeszcze ok. 5 min!). Dodajemy cukier i delikatnie mieszamy z pianą.
Na upieczony spód wykładamy masę i przygotowaną pianę. Pieczemy kolejne 20 min. w 170 st. C.
Na miniaturce nie widać bezy, więc dla osób pragnących podążać w 100% za wersją WoWową, zostawiamy część ciasta do dekoracji i później, zamiast piany, na wierzchu układamy z niego kratkę