Zna ktoś jakieś ciekawy wykorzystanie jabłek chodzi mi o przerobienie ich. Jabłonka wyjątkowo obficie obrodziła w tym roku i raczej nie chce 5 skrzynek przerabiać na dżem. Jakieś kox przepisy
Gram Aluchami bo są źli
|
|
Zależy na co chcesz je przerobić. Możesz dość łatwo zrobić wino lub nalewkę, możesz też dość łatwo przygotować coś w stylu dżemu, w słoikach, i wykorzystywać do ciast. Smaczniejsze, zdrowsze i nie takie mega słodkie jak dżem, a jabłecznik zimą wychodzi pycha.
|
|
Wydało się... Stąd to agresywne banowanie... Pani readktor ma problem nalewkowy ! |
|
szkoda że pani redaktor powiedziała tylko co można zrobić, a nie czy pije. Ba - nie powiedziała czy produkuje własnoręcznie czy po prostu zna przepis
|
|
W internecie wszędzie można znaleźć przepisy na cydr. Dobrze zrobiony, z uczciwych jabłek będzie pyszny. :)
|
|
Moja prababcia podobno robiła fenomenalny cydr. Za to moja szanowna rodzicielka robi fantastyczne pieczone jabłka z porzeczkami jako farsz do ciasta.
|
|
Jak masz nadmiar jabłek to zjedz albo rozdaj w rodzinie ew. porób ciasta
|
|
Do ciasta naleśnikowego dodaj trochę jabłek pokrojonych w plastry, usmaż w postaci mniejszych placków tak samo jak naleśniki. Proste a pyszne.
|
|
Kup w Lidlu albo Biedronce ciasto francuskie, podziel je na kwadraciki o wymiarach około 5x5 cm. jabłka pokrój w kosteczkę. Na każdej porcji ciasta połóż kilka kostek jabłka, zawiń ciasto, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp odrobiną cukru. Wstaw na kilka(naście) minut do piekarnika.
|
|
Cydr @.@ nie wiem co za @#$% wymyślił, żeby w Polsce płacić za niego akcyzę jak przy 40%-> ...
Jeśli masz nadmiar jabłek to polecam placek amerykański ;] 5 jaj, 4,5 szkl. mąki, 2 szkl. cukru, 1,5 szkl. oleju, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 kg jabłek. Jajka ucierasz z cukrem, dodajesz olej i mąkę wymieszaną z sypkimi składnikami. Na koniec wrzucasz pokrojone w kostkę jabłka. Nie pamiętam ile dokładnie piekłem, ale chyba podobnie do piernika (ok. godziny w 175 st.). |
|
A ja polecam klasyczny jabłecznik, kruche ciasto obowiązkowo, palce lizać. Kompot też dobra sprawa, pokroić jabłka i zamarynować do słoika.
|
|
Heh ile pomysłów, ale mi bardziej chodzi o jakies przetworzenie na zime. Ten cydr to to samo co angielski cider? Jeśli tak to bleeee:) Ten placek amerykański fajnie brzmi:)
Gram Aluchami bo są źli
|
|
Smażysz starte jabłka, możesz dodać inne owoce, studzisz, zamykasz w słoiku, masz do do ciast.
|